30 Mart 2010 Salı

Iggle Piggle & Upsy Daisy

Yaklaşık 1 aydır akşam 20.30-21.00 arası düzenli aktivitemiz, çocukların neden bu kadar çok sevdiğine bir türlü anlam veremediğim Gece Bahçesi'ni izlemek! Zira bana göre tam bir deli saçması ama Deniz için Iggle Piggle, Upsy Daisy, Makapaka, Ninky Nonk, Pontifine'lar...evimizin dördüncü bireyleri. Çevreden aldığım izlenimler 1,5-2,5 yaş arası çocukların bu karakterleri çok sevdiği yönünde...

Geçenlerde ofisten bir arkadaşım ile (onun da 1,5 yaşında bir kızı var) yine çocuklarımızın bu karakterleri neden bu kadar çok sevdiğini konuşuyorduk. Konuşmanın bir yerinde "artık karar verdik, izlemeyi yasaklayacağız, çünkü Iggle Piggle ve Upsy Daisy sürekli sarılıp birbirlerini dudaktan öpüyorlar. Çocuklara çok yanlış şeyler öğretiyor bu karakterler" dedi.
Nasıl yani oldum, dondum kaldım, bir şey diyemedim! Tıkandım resmen!
Zira bir yetişkin olarak benim bu öpüşme harekinden anladığım, bir SEVGİ ifadesiydi!
Arkadaşımın anladığı ise, bir SAPIKLIK tehdidiydi.

Siz olsanız birbirini öpen iki çizgi film karakterinin maceralarını izlemeyi çocuğunuza yasaklar mıydınız? Cidden soruyorum ya, eğrisi doğrusuyla bir anlatır mısınız, özellikle çizgi film konularında tecrübesi olan anne babalara soruyorum...


4 yorum:

  1. Bahsettiğin annenin ahlak anlayışının çocuğun ileriki hayatında ne gibi etkiler yaratacağını, çocuğunu ne hallere sokacağını düşündükçe içimde acımakla üzülmek arası bir duygu oluşuyor... zavallı çocuk... bu annenin bol bol farkındalığını yükseltecek şoklar yaşamasını dilerim..
    başka bir yorum yapmayacağım......................

    YanıtlaSil
  2. Ah Nihancım, "Sorunlu Aile"de Neill bu bahsettiğin ahlak anlayışı ve devamında bilinçaltımıza işlenen "Suçluluk" duygusuyla ilgili öyle şeyler anlatıyor ki ne desem ne desem ne desem yetersiz kalır!
    gün geçmesin ki çevremde bir sürü insanın bir çocuğa "aa bu ayıp" dediğini duymayım! acayip tırmalıyor kulağımı acayip...
    neler yapıyoruz biz kendimize, çocuklarımıza...

    YanıtlaSil
  3. Bizim evde C-beebies yok ama tatilde otelde vardi. Bizimkiler bahsettigin yas araligini gecmelerine ragmen yine de ekran basinda kilitlendiler bu program ciktiginda da aklima senin bu yazin geldi hemen :)
    Bence cocuklarin duygularini ifade edebilme yetisini kazanmasi cok onemli. Sevdigine sarilabilmeli ", sevmedigi ve hoslanmadigi davranislara "dur" diyebilmeli. Cocugu potansiyel sapik yapmak yerine, potansiyel sapiklardan nasil korurum diye dusunmek lazim.

    YanıtlaSil
  4. Selenle aynı fikirdeyim. Küçük bir çocuğun öpmekten anladığı şey ancak masum bir sevgi göndermektir başka ne amaçla öper ki??
    Cinsel anlamda sapkınlık ancak cinselliği yasakladığımız zaman filizlenir.

    YanıtlaSil